Få det bedste frem i dine madbilleder

Kender du det at du har lavet noget lækker mad eller er ude at spise og vil tage et billede af den lækre mad? Kender du så også det at den ikke ser lige så lækker ud på dit billede, som den gjorde i virkeligheden? 

Madfotografi er en videnskab for sig selv, men med få enkle principper kan alle lave bedre madbilleder, som kan bevare maden som du gerne vil huske den. 

Jeg har taget udgangspunkt i noget forholdsvis almindelig og simpel mad. Et italienskinspireret mellemmåltid med rucola, laks og mozzarella på brød. Mit setup var en tallerken og 2 stk. brødanretning, samt et cafebord i en skrap farve. Der er ikke anvendt kunstigt lys eller reflektorer af nogen art.

_X2A1336-as-Smart-Object-1.jpg

Det første billede, som jeg synes præsenterer maden flot, er taget, så solen skinner på maden bagfra (se evt. på skyggen for at danne dig et indtryk). Det får salat og laks til at blive gennemlyst og skaber ikke alt for kraftige reflektioner i særligt laksen. Det giver varme farver og ligner umiddelbart noget jeg gerne vil spise.

Endvidere har jeg sørget for at fotografere i en vinkel, som svarer til den man ville se den fra hvis man skulle spise maden. 

Gult, rødt og grønt skaber ofte nogle rigtig flotte madbilleder og her kan man nemt snyde lidt. Kender du billederne fra cornflakespakkerne? Der har de sneget grønt og rødt ind ved at lægge jordbær i skålen.  Det kan også være pænt at have en mønstret dug eller som her - et bord i en farve der står i kontrast til maden.

Det tog få minutter at skabe dette billede.

 

_X2A1338.jpg

Det andet billede har jeg med vilje taget så jeg havde solen i ryggen. Salaten bliver ikke lyst op her og der opstår reflektioner i laksen - så den ser gammel ud. Denne situation minder meget om når man fotograferer mad med den flash der sidder på kameraet. Det ligner ikke noget jeg umiddelbart ville spise.

Jeg har forhåbentligt vist at man ved brug af nogle simple principper kan lave meget bedre madbilleder. De to billeder er taget med få minutters mellemrum, men er nærmest uforenelige med hinanden.

Jeg håber at du har fået noget ud af at læse med. Har du spørgsmål eller forslag til andre indlæg, som kan have interesse for fotointeresserede, så hører jeg gerne om det.